Az ingatlan.fm felméréseiből levezethető milyen extra költségekkel járhat egy lakásvásárlás, mely meglepő módon, nemcsak a vevőt, de olyakor az eladót is terheli. A többmilliós ingatlanokat tekintve egy pár 100 ezer forintos plusz költség nem mérvadó, de jobb, ha ezekkel is tudunk számolni mielőtt belevágunk egy ingatlan vásárlásba.

A vevőt tekintve a legnagyobb plusz kiadást a vagyonszerzési illeték kifizetése jelentheti, mely akár több millió forint is lehet. Ezt a költséget a jelenlegi hatályban lévő törvények alapján a vevő köteles megfizetni a Nemzeti Adó-és Vámhivatal számára. A vagyonszerzési illeték a vásárolni kívánt ingatlan 4%-a. Azonban néhány esetben kivételt lehet tenni, amennyiben a vevő nem töltötte be a 35. életévét és az első, 15 millió forint érték alatti ingatlanját szeretné megvásárolni. Ebben a helyzetben az illeték értéke a szóban forgó ingatlan 2%-a. De létezik egy olyan opció, ahol a vevő mentesülhet a költség alól, mégpedig, ha a vevő igényelte a CSOK-ot. Ezt a kedvezményt 2021-ben vezették be, mely rendkívül nagy segítség a családdal rendelkező vásárlók számára. Plusz lakásvásárlási költség az ügyvéd díjának kifizetése, melyet szintén az ingatlan értéke határoz meg, ami a vételár 0,5%-a.

A vevőn kívül az eladót is terhelik további költségek. Az adás-vételi szerződés megkötéséhez 2012 óta kötelező az energetikai tanúsítvány megléte. Ennek költsége több tízezer forint körül mozog, de abszolút függ az ingatlan jellegétől, elhelyezkedésétől, megújuló energiaforrásai meglététől és méretétől. Továbbá az eladó költsége, ha az ingatlan hirdetéséhez közvetítői segítséget kér. A közvetítő az ingatlan árának jellemzően 3-5%-át szokta kérni, ami akár milliós költségeket is jelenthet, de ha sikerül a megfelelő eladási ár meghatározása, akkor ez az összeg megtérül. Ezzel itt nem érnek véget az eladó kötelezően megfizetendő költségei, ugyanis az eladó a Nemzeti Adó-és Vámhivatal számára egyaránt tartozik elszámolással, de csak akkor, ha az értékesített ingatlant a vásárlási időtől számított 5 éven belül szeretné eladni, illetve, ha ez az érték magasabb, mint az ő vásárlási összege volt. Ebben az esetben az eladásból származó bevétel után 15% adót köteles fizetni.

Lakásvásárlás költségei hitellel

Az elmúlt években egyre gyakrabban merül fel a lakáshitel felvétele, mely jelentősen segíteni tudja azokat, akik nem rendelkeznek a vágyott lakás megvásárlásához szükséges teljes összeggel. A folyamat első lépéseként az ingatlan értékének felmérése lesz, melyet értékbecslő végez. Emellett szükség van közjegyző által hitelesített szerződésre. Ezek költsége több tízezer forintos nagyságrendű.

Következő lépésként a földhivatal 12.600 forint ellenében bejegyezteti magát, amit az ingatlan tulajdoni lapján jelöl. Az adott bank kötelezheti a hitel felvevőjét lakásbiztosítás megkötésére.

Az ingatlan.fm ingatlanportál cikke szerint a folyamat alatt általában minimális összegek felmerülhetnek plusz kiadásként például: egyéb adminisztrációs díjak, szerződésmódosítás vagy folyósítási díjak.