A hosszú élet titkát sokan szeretnék tudni, de a tudósoknak idáig nem sikerült azt megfejteni. Míg egyesek nagyítóval nézik, hogy hány szem cukor kerül a kávéjukba, és remélik, hogy ezáltal egészségesebbek lesznek, mások azt mesélik a barátaiknak, hogy a nagymamájuk 50 év dohányzás után is megérte a 90 éves kort.

Talán a géneknek is lehet szerepe, vagy az életformának. Ez utóbbi eléggé meglepő lenne azt figyelembe véve, hogy jelenleg a világ legidősebb népe a japán, ahol elég sokat dolgoznak, és gondolom, stresszelnek is az emberek. Viszont a higiéniára is nagyon odafigyelnek, minden bizonnyal a fogaik ápolására is.

Merthogy a géneknek és a szokásainknak együtt a fogbetegségek kialakulásában is szerep jut. Manapság már nem ritka, hogy valaki idős korában is egészséges fogsorral mosolyogjon, vagy természetesnek tűnő, állandó fogimplantátumot ültessenek be neki. Erről aztán rengeteget lehetne beszélni, mivel ma már mindenféle technika rendelkezésre áll az esztétika és a kényelem figyelembevételével.

A nagyinak én mégis egy egyszerű, klasszikus, kivehető fogsort szerettem volna. A kutatásom során viszont kiderítettem, hogy a kivehető fogpótlások fajtái is nehezen szűkíthetők le, mert ahogy bármi mást, amit meg lehet vásárolni, ezeket a termékeket is folyamatosan fejlesztik.

A kivehető fogpótlások fajtái között tehát nem igazán sikerült kiigazodnom, ezért úgy döntöttem, hogy elviszem a mamát egy fogorvoshoz, aki segít vagy a megfelelő műfogsor kiválasztásában, vagy pedig ad valami támpontot, ami segíthet a döntésben. A fogorvosbudapest.info rendelőjét látogattuk meg, és jobban nem is alakulhattak volna a dolgok!

A mama világéletében az az ember volt, aki rettegett a fogorvostól. Talán ezért is romlottak el idős korára teljesen a fogai. A magánrendelőt üzemeltető orvosokra is folyton panaszkodott előtte. Szerinte felesleges ennyi pénzt kidobni, ha úgyis van állami rendelő, de én mindig mondom neki, hogy ott várólista van, és mi történhet, ha nem jutunk el időben egy fontos vizsgálatra?

A fogorvosbudapest.info személyében szerencsére egy megbízható csapatot ismertünk meg, akinek csak oda kell szólnunk, és a lehető leghamarabb kapunk időpontot, vagy pedig igyekeznek válaszolni a felmerülő kérdéseinkre. Nagyon kedvesek voltak a nagyival, aki ezek után már örömmel szeretett volna visszatérni hozzájuk.

Ezt meg is tehette, de végül nem abban a formában, ahogy ő elképzelte. A kisfiam ugyanis egy nap erős fogfájásra panaszkodott, amikor éppen ő vigyázott rá. A nagyi persze szerette volna, hogy a dédunokája jó kezekben legyen, ezért több sem kellett neki… villámgyorsan tárcsázta a fogorvosbudapest.info telefonszámát az okostelefonon, amit előtte alig tudott használni. Szerencsére valaki pont lemondta az aznapi időpontját, ezért nagyon hamar tudták fogadni a kisfiamat.

Ő persze nagyon félt, de a nagyi igyekezett megnyugtatni, miközben a fogorvosbudapest.info blogcikkei alapján igyekezett neki röviden és érthetően elmagyarázni, hogy mitől fájhatnak a fogak, és hogyan lehet tenni ez ellen kellő odafigyeléssel. A rendelőben is sikerrel vették az akadályokat, a modern eszközök használatának és a személyzet kedvességének hála gyorsan túlesett a kisfiam a kellemetlenségeken. Meg is fogadta, hogy innentől kezdve minden csokievés után fogat fog mosni, mert felnőttként is szeretne szép, egészséges fogakat. A dentálhigiénikus pedig segíteni fog neki abban, hogy ehhez ki is tudja alakítani már kiskorában a megfelelő szokásokat, illetve fogmosási technikát. Aztán ki tudja, talán egy nap fogorvos lesz belőle!