PCR teszt

A PCR vagyis Polimeráz-láncreakción alapuló teszt jelenleg a legmegbízhatóbb eljárások közé tartozik. Ezt a tesz típus nemzetközi szinten is hivatalosan elfogadott. A fertőzés után már 2-4 nappal meglehetősen pontosan kimutatja a vírus jelenlétét. A legmegbízhatóbb tesznek számít, mivel vírus RNS-ét mutatja ki – tehát annak reproduktív alkotóelemét.

 

Vírusok górcső alatt

A PCR teszt hatékonyságának megértéséhez érdemes górcső alá vennünk, mit is mér pontosan. A vírus is nukleinsav molekulák által szaporodik, mint bármely egyéb organizmus. Ez lehet DNS vagy RNS. A koronavírus egy RNS, azaz ribonukleinsav alapú vírus, amelynek jelenlétét ezek a részecskék mutatják ki. A baktériumokkal szemben a vírusok esetében még vita tárgyát képzik, hogy mennyire tekinthetőek élőlénynek. Egyesek szerint primitív élő szervezetek, mások viszont öntudatlan genetikai hordozóknak tekintik őket, amik képtelenek gazdaszervezet nélkül létezni. Utóbbi is eléggé releváns, hiszen a szervezetbe bekerülve lényegében „beolvastatja” a saját genetikai kódját. Ez után a vírus felhasználva a szervezet sejtjeit szaporodásnak indul. Mivel önálló anyagcserével sem rendelkezik, ezért a gazdaszervezetben található biológiai folyamatok által reprodukálja önmagát. A vírusok ellen való védekezés pontosan emiatt jelentett mindig nagyobb kihívást. RNS vírusok esetén ennek a reprodukciónak a bizonyítéka magának az RNS-nek a jelenléte. A koronavírus is ide tartozik. Tehát nem DNS-t örökít, hanem RNS-t amelyből később majd új vírusok lesznek. Szinte azonnal elkezdik a reprodukciót, ahogy ideális felületre kerülnek. jut. A COVID-19 és variánsai esetében ez a nyálkahártya – az orrüreg és a garat.

 

Miben rejlik a PCR tesztek hatékonysága?

A Margitlab és más szolgáltatók szerint is a PCR teszt sokkal megbízhatóbb megoldás a koronavírus jelenlétének kimutatására az antigén gyorstesztekhez képest. A többi teszt típussal ellentétben a PCR teszt a vírus alkotóelemeit mutatja ki, vagyis az RNS-ét. A PCR valójában egy mikrobiológiai eljárás neve, amelyet általánosan használnak különféle DNS és RNS részecskék felszaporítására. Amikor PCR tesztet végeznek a koronavírus esetében, akkor mintavételkor valójában ezt az RNS-t kívánják valahogy elérni. Mivel a vírus cseppfertőzéssel terjed, ezért értelemszerűen az orrban és a garatban található nyálkahártyán tapad meg először. A pálcával azért kell mélyre hatolni, mert a vírusok optimális szaporodási felülete a nedves részeken található. Tehát olyat kell elérni a pálcával, ahol garantáltan megtalálható a vírus számára megfelelő terület. A mintavétel után azt mikrobiológiai eljárásokkal felszaporítják – viszont az RNS vírus esetében az úgynevezett reverz transzkriptáz (RT) enzim segítségével DNS-t készítenek belőle. Maga a teszt 24 órán belül kimutatja az eredményeket ezzel az eljárással. A RNS azon típusát, amelyet a COVD-19 és variánsai hordoznak, kizárólag ennél a vírusnál lehet beazonosítani. Pontosan ebben rejlik a PCR teszt hatékonysága, és ezért használják ezt nemzetközileg egyezményes alapon. Ha azonban túl korán végzik el, akkor még nem biztos a pozitív eredmény fertőzés esetén sem. Mindazonáltal egy pozitív PCR teszt kétséget kizárólag a fertőzés biztos jele.