A KKV-k könyvelésébe teszünk betekintést ebben a cikkben, és átnézzük a legfőbb feladatokat, amely a könyvelés kapcsán felmerül, hónapról hónapra: a bérszámfejtéstől az áfa bevallásig. Milyen visszatérő feladatok vannak, és ebből melyeket végzi a könyvelő?

Mi is az a KKV?

KKV egy rövidítés: kis- és középvállalatok gyűjtőneve, de ide tartoznak a még kisebb, úgynevezett mikrovállalatok is. A kategorizáció lényege, hogy elkülönítsük ezeket a kis/közepes cégeket a nagyvállalatoktól – az osztályozás alapjául ennélfogva a foglalkoztatottak száma illetve bevételi adatok szolgálnak. Nézzük a számokat:

A KKV tehát nem cégformát jelent – lehet KKV egy BT, KFT, és sok egyéb társasági forma is.

 

Egy KKV élete – hónapról hónapra

Lássuk tehát egy KKV működését nagyvonalakban: általában termékeket vagy szolgáltatásokat (vagy mindkettőt) értékesít, ebből származik a bevétele. A működéséhez és a termékek / szolgáltatások előállításához szükséges erőforrások pedig költségeket jelentenek: legyen az az informatikai eszközök beszerzési ára vagy az alkalmazottak fizetése.

Emellett a cégnek adóznia szükséges a rá vonatkozó törvényi előírások szerint, ilyen például az ÁFA, az iparűzési adó, a bérek után járulékokat szükséges fizetni, és így tovább – ezek is mind a kiadás oldalon jelennek meg. E feladatok a törvényi előírásoknak megfelelően fix időpontokhoz kötöttek.

Az ismétlődő, pénzügyekkel és könyveléssel kapcsolatos feladatok a fentiek alapján:

  • bérszámfejtés: az alkalmazottak bérének és járulékainak kiszámítása, ez alapján járulékbefizetések intézése. Mi történik ilyenkor pontosan? Egy elszámolás készül, amely során a munkáltató megállapítja, hogy az adott időszakban a munkavállaló mennyi munkabérre jogosult, és a munkabért milyen levonások terhelik. Az elszámolást a munkavállalónak szükséges eljuttatni: a tájékoztatás határideje a tárgyhónapot követő 10. nap.
  • munkabér kifizetése (banki átutalás)
  • áfa bevallás, és befizetés: ez történhet havi, negyedéves illetve éves rendszerességgel is. A havi és negyedéves áfabevallási gyakoriság esetén az áfa bevallása és kifizetése az elszámolás alapjául szolgáló időszakot követő hónap 20. napja. Az éves áfabevallás határideje az adóévet követő év február 25-e (ha ez a nap munkaszüneti nap, akkor az ezt követő munkanap dátumát szükséges alapul venni).
  • bevételi és költség számlák, és további tételek könyvelése: ennek eredménye lesz a főkönyvi kivonat, ami az adott hónap adózás előtti eredményét is tartalmazza.

Egy KKV könyvelése tehát egy hónapról hónapra, évről-évre ismétlődő körforgás, amelyben visszatérő feladatok jelennek meg. Ha jól bejáratott rendszer működik a cégben, vagy a megbízott alvállalkozókkal, akkor ez – a bonyolultsága ellenére – egy olajozott gépezetként működik.

Könyvelés cégen belül vagy kiszervezve? 

Minél nagyobb egy cég, annál valószínűbb, hogy saját embere van számlázásra, bérszámfejtésre, könyvelésre, és így tovább. Kisebb cégek esetén azonban legtöbbször nem költséghatékony ilyen pozíciókat tartani – általában jobban megéri, ha e tevékenységeket kiszervezik.

A könyvelőirodák általában nem csak könyvelést, hanem bérszámfejtést is végeznek, így egy komplett szolgáltatást kínálnak, amely egy egyszerű céges költség keretében igénybe vehető – ellentétben az alkalmazotti státusszal járó súlyos járulékfizetési terhekkel.

Legyen neked is jó könyvelőd

A jó könyvelő betartja a határidőket, proaktívan tájékoztat, kérdez, ha szükséges, és önműködő gépezetként viszi céged könyvelését. A Mozaik Könyvelőirodánál épp ilyen stílusban zajlik a könyvelés: ha most indítasz céget, vagy kiszerveznéd ezt a munkát, a legjobb helyen jársz: Mozaik Könyvelőiroda

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.