Miután egész nyáron hűtik otthonainkat, a légkondicionáló berendezések is megérdemelnek némi törődést a forró szezont követően. Az ősz egy nagyszerű időszak a klímák alapos ellenőrzésére és karbantartására, hiszen ilyenkor általában kevésbé van szükség rájuk, és a lappangó problémák elhárításával biztosítható, hogy a következő szezon során (legyen az a tél vagy a nyár) is gond nélkül működjenek.

Lássuk tehát, hogy mi mindenre kell odafigyelni egy légkondicionáló rendszer őszi karbantartásához!

Ellenőrizze légszűrőit

Ha a klímák őszi karbantartásáról van szó, akkor a légszűrők ellenőrzése az egyik legfontosabb feladat, amit akár önállóan is elvégezhet otthonában. A koszos légszűrők nem csak a levegő tisztítását akadályozzák meg, hanem felesleges terhelésnek is teszik ki a berendezéseket, ami fokozott áramfogyasztást eredményez.

Jelölje meg naptárában, vagy állítson be egy havonta ismétlődő emlékeztetőt telefonján, hogy ne feledkezzen meg a szűrők ellenőrzéséről. Habár általánosságban 30-90 naponta ajánlott lecserélni vagy kitisztítani a klímák szűrőit, ennél sűrűbben is szükség lehet rá, ha állatok is vannak az otthonban.

Amennyiben klímarendszeréhez hatékonyabb utángyártott szűrők is kaphatók, akkor az otthoniak egészsége érdekében általában ezekbe is megéri beruházni.

 

Távolítsa el a hulladékot klímarendszeréből

Ha légkondicionálójához kültéri egység is tartozik, akkor nagyon fontos, hogy tisztán tartsa azt. Ellenőrizze az egységet heti rendszerességgel, és távolítsa el belőle a leveleket, a terméseket, illetve más hulladékokat és szennyeződéseket is. Ehhez használjon védőkesztyűket, szükség szerint pedig egy slaggal is lemoshatja az egység külső vázát.

A cél az, hogy semmilyen oda nem illő tárgy vagy lerakódás ne akadályozza a klíma hatékony működését, hiszen egyrészt növeli a villanyszámlát, másrészt viszont csökkenti a rendszer élettartamát.

Szükség esetén nyírja meg az egység közelében terjeszkedő bokrokat és fákat is, hogy azok ágai és levelei a későbbiekben se zavarhassák a klíma működését.

 

 

Figyeljen oda a szokatlan zajokra

Amikor legközelebb használja légkondicionálóját, figyeljen oda a szokatlan, baljós zajokra, amiket a rendszer kiad magából. Ezeknek a hangoknak többféle forrása is lehet – a központi klímarendszerek csatornáiban például hulladékok gyűlhetnek össze, kilazulhatnak a kivezető nyílásaik csavarjai, és így tovább. Bármilyen zajt észlel, próbálja megállapítani annak forrását, szükség esetén pedig hívjon klímaszerelőt.

 

Kímélje légkondicionálóját – használjon ventilátorokat

Ha hosszú élettartamot szeretne biztosítani klímája számára, akkor vesse be ventilátorait is otthonában. A legmelegebb nyári napokon kapcsolja be a mennyezeti ventilátort, ami segít szétteríteni a klíma által lehűtött levegőt, elősegítve ezzel a szoba gyors és hatékony lehűtését.

A hűvösebb napokon a klíma használata helyett nyisson inkább ablakot, és kapcsolja be a ventilátorokat a friss levegő szétterítésére.

Mindez nem csak a klíma élettartamát növel majd, hanem a villanyszámlát is csökkenti, hiszen egy ventilátor kevesebbet fogyaszt, mint egy légkondicionáló. Fontos persze megjegyezni, hogy a ventilátorok nem hűtik a levegőt, csupán mozgatják azt, de épp ezért olyan hatékony kiegészítő eszközök a klímák mellé.

 

Hívjon szakembert

A legalaposabb ellenőrzés és karbantartás érdekében mindenképpen ajánlott egy klímaszerelőre bízni ezeket a munkálatokat. Ősszel a legtöbb szakembernek több ideje van, hiszen ekkorra már véget ér a nyári klímaszerelés, és kevesebb helyre hívják őket.

Egy jó klímaszerelő olyan problémákra is odafigyel, amik csak a tapasztalt szemek vehetnek észre, és ha ezeket sikerül időben orvosolni, akkor a költséges javítások és cserék is elkerülhetők lesznek a jövőben.