Ha ezt a cikket olvasod, akkor biztosan megtörtént már az eljegyzés és most nagy izgalommal és boldogsággal gondolkoztok az esküvőn, netán már bele is vetettétek magatokat az esküvő szervezésébe. A nagy boldogságot azonban gyakran felváltja a kétségbeesés érzése, amikor rájön az ember, hogy milyen nagy szervezést igényel ez a nagy nap.

Mivel egy pár életének igen fontos és általában életre szóló eseménye az esküvő, ezért mindenben a tökéletességre törekszünk általában az esküvő szervezésénél.

Ha tanácstalanul ülsz most a számítógép előtt és azt sem tudod, hogy egyáltalán hogyan kezdj bele az esküvő szervezésbe, vagy, ha elakadtál valamelyik lépésnél, akkor is segítségedre lehet a cikkünk, amelyben lépésről lépésre leírjuk az esküvő szervezésének a menetét.

Esküvő szervezése: Átgondolás

Az átgondolás az első és legfontosabb lépés, amelyet sajnos sokat kihagynak, vagy nem tartanak elég fontosnak, ezért elkapkodják és egyből belecsapnak az esküvő szervezés gyakorlati lépéseibe.
A legfontosabb, hogy az elején gondoljuk át pontosan, hogy mit szeretnénk. Ehhez üljünk le, beszéljük meg mindent a párunkkal és a családunkkal. Ha ezt a lépést kihagyjuk vagy elkapkodjuk és később jövünk rá arra, hogy nem ilyen esküvőt szerettünk volna, már sokkal nehezebb lesz átszerveznünk a dolgokat, arról nem is beszélve, hogy egy csomó munkánk, időnk és pénzünk kárba veszhet.

Mit is gondoljunk át pontosan?

 

  1. Mennyi pénzt tudtok/akartok szánni az esküvőre?

Talán ez az egyik legfontosabb kérdés, hiszen hiába akarunk nagy esküvőt, ha nincs rá keretünk. Innentől kezdve a meghívottak listáját is így kell összeállítanunk, termet bérelni stb. Ezért fontos nagyon az alapos átgondolás!

 

  1. Kiket szeretnénk mindenképpen meghívni, illetve, ha nagy esküvőt szeretnénk, meg tudunk-e hívni egyáltalán annyi embert?
  2. Nagy vagy kis esküvőt szeretnétek?
  3. Templomi esküvőt, vagy csak polgárit szeretnétek?
  4. Mikor szeretnétek tenni az esküvő időpontját?

Gondoljuk át és tűzzük ki az időpontot. Ezután történhet csak mindennek a szervezése.
Válasszunk évszakot. Az esküvők szempontjából a nyár a legkedveltebb időszak, viszont biztos, hogy nehezebb lesz mindenben időpontot kérnünk. Érdemes egyeztetünk a családdal és azokkal, akiket mindenképpen szeretnénk, hogy ott legyenek az esküvőnkön.

Vegyünk figyelembe a munkaszüneti napokat és az ünnepnapokat is!

 

  1. Milyen helyszínt szeretnétek az évszakot is figyelembe véve?
  2. Milyen stílusú, tematikájú esküvőt szeretnétek szervezni? Szeretnétek-e valami extrát, ami miatt máshogy kell szervezni az esküvőt?
  3. Milyen menüsort és italokat szeretnétek? Milyennek képzelitek el az esküvői tortát?
  4. Hova szeretnétek menni nászútra?

Esküvő szervezése: Gyakorlati lépések időrendi sorrendben

Időpont lefoglalása az anyakönyveztetőnél

Az esküvőtök kitűzött időpontja előtt 365 nappal van lehetőség bejelentkezni a Polgármesteri Hivatal Anyakönyvvezetőjénél. Amennyiben házasságkötő teremben szeretnétek tartani az esküvőt, igyekezzetek, mert a szombati napok nagyon hamar betelnek.

Az időpontfoglaláskor már érdemes a szertartás különböző részeihez összeválogatni a zenéket, illetve az egyéb egyedi igényeket – mint vers, élőzene, műsor, dekoráció – ekkor egyeztetni.

Szertartásvezető választása

Esküvőszervező választása

Ha nem szeretnétek személyesen Ti megszervezni az esküvőtöket, akkor érdemes egytapasztalt esküvőszervezőt felkeresni, így rengeteg időt, energiát, idegeskedést és pénzt is spórolhattok a felesleges utánajárással és pénzkidobással.

Ha magatoknak szeretnétek az esküvőtöket megszervezni, akkor érdemes felkeresnetek egy céget, amely tart esküvőszervező kurzusokat, hogy nehogy valamit elfelejtsetek vagy lerontsatok az esküvőtök kapcsán és ez a nagy napon derüljön ki.

Esküvői stylit választása

Ha úgy érzitek, hogy egyedül nem lennétek arra képesek, hogy minden tökéletes és harmonikus összhangba kerüljön, érdemes felkérni a feladatra egy esküvői sylistot, hiszen ez is egy különb szakma.

Helyszín lefoglalása

Amennyiben a főszezonban, vagyis a nyári és késő tavaszi hónapokban szeretnétek tartani az esküvőtöket, érdemes már legalább egy évvel előre lefoglalni a helyszínt – pláne, ha egy népszerű, különleges esküvői helyszínről van szó, mert nagyon hamar betelnek az időpontok.

Catering választása

Ha olyan helyszínt választottatok, ahol nincsen étterem, akkor szükség lesz erre egy külön szolgáltató, amelyet szintén érdemes hamar lefoglalni a népszerű hónapokra. A catering biztosítja számotokra az ételeket és az italokat, illetve a különböző evőeszközöket, poharakat, asztalokat, székeket, terítőt is igény szerint.

Tanúk, koszorúslányok, beszédet mondók kiválasztása, felkérése

Gondoljátok végig, hogy kit szeretnétek tanúnak és koszorúslánynak és beszéljetek velük személyesen is. Tervezzétek meg együtt, hogy milyen beszédet szeretnétek Ti és azt, hogy ő hogyan mondaná el szívesen.

Zenekar, DJ, műsor kiválasztása

Ha szeretnétek valamilyen esküvői műsort, zenekart vagy DJ-t, akkor hallgassátok meg őket többször is, hogy biztosan megfelelő legyen a választás, kérjetek árajánlatot, aztán foglaljátok le időben ezt is.

Esküvői fotós kiválasztása

Nagyon fontos a jó választás az esküvői fotós tekintetében, hiszen nagyon jó érzés lesz visszanézni évekkel később az esküvői fényképeiteket. Nézzétek meg korábbi munkáit, kérjetek árajánlatot és kössetek szerződést! Mindenképp beszélgessetek vele előtte, mert fontos egy fotósnál, hogy tudjatok együtt dolgozni és a jó megértés.

Esküvői videós kiválasztása

Nézzétek meg a demós videóját mindenképpen, kérjetek árajánlatot és kössetek szerződést!

Vőfély, ceremóniamester, vagy esküvői moderátor kiválasztása

Ő lesz az esküvőtök nagy napján, aki irányítja, koordinálja az eseményeket, ha kell szórakoztatja a vendégeket, így nagyban meghatározza az esküvőtöket majd. Nagyon érdemes alaposan megfontolni a döntést a választással kapcsolatban! A jó emberek időpontja is hamar betelik, így 8-9 hónappal előre kérjetek időpontot!

Esküvő ruha próba és foglalás

Menyasszony ruhája

Gondold át, hogy vásárolni – esetleg készíttetni, varratni – szeretnéd az esküvői ruhádat, vagy kölcsönözni. Ha kölcsönözni, akkor mindenképp – legalább 7-8 hónappal előre le kell foglalnod a ruhádat, mert hamar elfogynak a szép ruhák. Menj el próbálni több szalonba is akár, hívj el magaddal valakit, hogy legyen kitől tanácsot kérni. Válassz hozzá kiegészítőket is, mint cipő, fátyol, fejdísz, ékszerek. Érdemes a próba előtt már interneten nézelődni, hogy legyen egy elképzelésed, hogy nagyjából milyen ruhát szeretnél magadnak, így hatékonyabban tudsz már érkezni a ruhapróbára.

Vőlegény ruhája

Figyeljetek rá, hogy a menyasszonyi ruha passzoljon a vőlegény ruhájához! A vőlegény is tartson ruhapróbát és válasszon kiegészítőket, mint a nyakkendő, mellény, öv, cipő és mandzsetta.

Koszorúslányok ruhája

Válasszátok ki az esküvőtök stílusához passzoló színt. Menjetek el együtt kölcsönzőbe vagy szabóhoz. Próbáljatok olyat választani, ami mindenkinek tetszik, hiszen az is fontos, hogy a koszorúslányok is jól érezzék magukat a ruhájukban.

Jegygyűrűk kiválasztása

Találjátok ki együtt, hogy milyen jegygyűrűt szeretnétek készíttetni vagy vásárolni. Fontos, hogy tetszen Nektek, hiszen az éltetek hátralevő részében viselni fogjátok, így ne kapkodjátok el ezt a döntést sem.

Dekoráció vagy dekoratőr szolgáltató választása

Gondoljátok át, hogy az esküvői helyszínetekhez milyen stílusú, színű díszítő elemek illenek. Rengeteg kép van fent az interneten, nézelődjetek! Dekorációs elemeket kölcsönözni is tudtok.

Ha Ti nem szeretnétek ezzel foglalkozni, felkérhettek egy dekoratőr szolgáltatót is. Érdemes több, mint fél évvel előre intézni és lefoglalni ezt is.

Esküvői virágok lefoglalása, megrendelése

Válasszatok szolgáltatót és rendeljétek meg időben – legalább fél évre előre – az esküvői virágokat Előtte gondoljátok át, hogy milyen virágok illenének az esküvőtök stílusához, dekorációjához, vagy kérjétek a dekoratőrötök segítségét!

Az esküvői csokrod kiválasztásához gondold át, hogy milyen csokorforma illene az alakodhoz, ruhádhoz!

Extrák, ha szeretnétek

Ha szeretnétek valami extra szolgáltatást az esküvőtökre, mint tűzijáték, galambok, lovashintó, pillangóreptetés vagy jégszobor italcsúszda, akkor azt is foglaljátok le időben az adott szolgáltatónál!

Vendéglista összeírása

Üljetek le együtt és állítsátok össze a végleges vendéglistát. Ha nem szeretnétek, hogy minden vendég ott legyen az esküvő összes eseményén, akkor külön hozzatok létre listát a ceremóniára, a szertartásra és az esküvői vacsorára.

Készítsétek el az ültetésrendet is!

Meghívók készíttetése

Válasszatok az esküvőtökstílusához megfelelő meghívót és írjátok meg a rá kerülő szöveget! Válasszatok szolgáltatót és rendeljétek meg a meghívókat!

Ültető kártyák, menükártyák, köszönőkártyák készíttetése

Az esküvőtök és meghívók stílusához igazodva válasszátok ki és rendeljétek meg ezeket a kártyákat is!

Templom kiválasztása

Ha egyházi esküvőt szeretnétek akkor fél évvel előre foglaljátok le a templomot is! Nézzetek utána az adott templom egyházi szertartására vonatkozó feltételeknek – főként, ha nincs egyikőtök sem megkeresztelve.

Esküvői vendégkönyv kiválasztása

Az esküvői vendégkönyv egy életre szóló emlék lesz számotokra. Válasszatok megint csak az esküvőtök stílusához hasonlót, tegyetek bele közös, vagy akár gyerekkori, családi fotókat, rövid bejegyzéseket, bevezetőt. Rakhattok bele egyet-egyet a meghívóból és a kártyákból is.

Ajándékok a vendégeknek

Készítsetek kis ajándékokat az esküvői vendégeiteknek vagy rendeljetek valamit, amelyet emlékül hazavihetnek!

Esküvői autó, limuzin vagy hintó kiválasztása

Gondoljátok át, hogy milyen járművet szeretnétek és arra milyen dekorációt. Foglaljátok le időben ezt is!

Nászút lefoglalása

Foglaljátok le a megtervezett nászutatokat! Vegyétek ki a munkahelyi szabadságotokat és nézzétek át, hogy milyen iratok lesznek majd szükségesek az utazáshoz. Ha valami hiányzik, akkor időben csináltassátok meg!

Meghívás

Lehetőleg próbáljátok az esküvői meghívókat személyesen eljuttatni a vendégeiteknek. Ha nagyon távoli vendégről van szó, csak akkor postázzátok, de hívjátok fel őket telefonon is a személyesebb meghívás érdekében.

Szállás lefoglalása

Az esküvői helyszín közelében keressetek szállást és nézzétek meg, mielőtt lefoglaljátok! Azoknak mindenképpen foglaljatok szobát, akik messziről érkeznek és erről tájékoztassátok is őket a meghívás során, hogy úgy készüljenek.

Készülés az esküvői táncra

Ha nem tudtok táncolni, akkor érdemes venni pár órát egy társastánc oktatótól, hogy semmiképp ne érezzétek kellemetlenül magatokat az esküvői táncnál.

Esküvői menő véglegesítése

Találjátok ki, hogy milyen esküvői menüt szeretnétek és véglegesítsétek azt 3 hónappal előre, vagyis beszéljetek az adott szolgáltatóval. Kérdezzétek végig a vendégeket az egyedi igényekről – különleges étrendről vagy ételérzékenységről – és ezt is adjátok le a megrendelésnél!

Esküvői torta megrendelése

Válasszatok esküvői tortát – vagy, ha többfélét szeretnétek akkor tortákat, illetve az aprósüteményeket! Válasszatok cukrászt az eddigi munkái alapján, így látjátok, hogy tud-e a Ti esküvőtök stílusához passzolót készíteni. Vegyétek itt is figyelembe az ételérzékenységeket!

Esküvői program véglegesítése

Rakjátok össze a pontos programot és az előadók, műsorok listáját. Számoljátok ki, hogy nagyjából mire mennyi idő szükséges és ez alapján állítsátok össze a programok időpontját!

Fodrász, kozmetikus, sminkes, manikűrös kiválasztása

Válasszatok szolgáltatót és készíttessetek próbafrizurát és próbasminket. Foglaljátok le időben a megfelelő időpontot 3 hónappal előre!

Ruhapróba

Az esküvő előtt 2 hónappal menjetek el a koszorúslányokkal együtt ruhapróbára! Ilyenkor igazítják rátok pontosan a ruhát.

Létszám pontosítása

A meghívásra való visszajelzések alapján pontosítsátok a létszámot a szálláson és az étteremben!

Házassági szerződés, biztosítások kötése

Ha szeretnétek szerződés vagy biztosítást kötni még a házasság előtt, akkor érdemes 1-2 hónappal előre ezt is megtenni.

Teendők közvetlenül az esküvők előtt (1 hónapon belül)

Egyeztetés a pappal

Az eskető pappal egyeztessétek ki az esküvői ceremóniát! Ha kell, tartsatok főpróbát a koszorúslányokkal és a tanúkkal!

Ülésrend véglegesítése

Véglegesítsétek a végleges létszám alapján az ülésrendet, figyelembe véve az ismeretségeket és a problémás kapcsolatokat!

Nászút ellenőrzése

Ellenőrizzétek, hogy minden rendben van e az utazásotok kapcsán. Gondoljátok át, hogy mit kell vinnetek, vásároljátok be a még szükséges dolgokat, mossátok ki időben a vinni kívánt ruhákat! Kössétek meg az utazással kapcsolatos biztosításokat, külföldi utazás esetében váltsatok pénzt!

Leány, legénybúcsú megszervezése

Találjátok ki, hogy kikkel és mit szeretnétek csinálni a legény- és leánybúcsútokon! Egyeztessetek a kívánt személyekkel és foglaljátok le a pontos helyszínt és időpontot!

Esküvői forgatókönyv készítése

Készítsétek el a pontos esküvői forgatókönyvet, hogy mikor minek lesz a pontos időpontja. Ezt egyeztessétek le az étteremmel, az előadókkal és az egyéb műsorral is! Juttassátok el az esküvői vendégeknek is!

Jegygyűrűk gravíroztatása

Amikor már teljesen biztos az esküvőtök időpontja, csak akkor készíttessétek el a gravíroztatást, ez általában hamar megvan. Lehet benne a dátum és a monogramotok is.

Ellenőrizzetek minden megrendelést

Minden szolgáltatót érdemes leellenőrizni a biztonság érdekében!

Cipő bejáratása

Nagyon meg tudja keseríteni az esküvőt, ha feltöri a lábatokat az új cipő, így otthon járassátok be előtte!

Közvetlenül az esküvő előtt pár nappal

Leány- és legénybúcsú megtartása

Érdemes jó pár nappal előbb megtartani, hogy az esküvőtökön ne legyetek fáradtak!

Kozmetikus

Érdemes nem pár nappal előbb elintézni a kozmetikus is, mert akkor lesz pont szép a bőrünk az esküvő napjára.

Manikűrös

Ha szeretnénk szép esküvői körmöket, akkor keressünk fel egy manikűröst, aki az igényeinknek megfelelő szép körmöket csinál nekünk.

Utolsó Ruhapróba

Az utolsó igazítások elvégzéséhez.

Ruha elhozatala a kölcsönzőből

Ha már minden tökéletesen megfelelő a ruhával kapcsolatban, akkor el is hozhatjuk a kölcsönzőből.

Utolsó egyeztetés az esküvőszervezővel

Egyeztessétek az esküvő menetét, időpontjait még egyszer!

Esküvői főpróba

Hogy biztosan minden stimmeljen, tartsatok főpróbát! Ilyenkor még változtathattok valamin, ha nem tetszik például az esküvő bevonulózene.

Relaxálás, pihenés

A nagy izgulás ellenére próbáljatok pihenni is azért az esküvőtök előtt pár nappal. Ilyenkor már lehetőleg nem menjetek dolgozni, vegyetek ki szabadságot.

A nagy nap

Fodrász, sminkes

Ilyenkor csinálják meg a végleges frizurádat. Ha valami nem tetszik, szólj nyugodtan!

És az esküvő…

Ne törődj azzal már, hogy minden tökéletes legyen! Csak próbáld meg élvezni a nagy napot, mosolyogj és legyél boldog!

Az esküvő után

Ne felejts el minden kölcsönzött kelléket visszajuttatni a kölcsönzőbe, illetve a ruhát is visszavitetni! Ilyenkor már ugyan a nászúttal lesztek elfoglalva valószínűleg és nem akartok ezekkel a dolgokkal foglalkozni, így kérjetek meg egy családtagot ezeknek a dolgoknak az elintézésére!