MNB: utólagosan nem vizsgálható felül a fogyasztói hitel felhasználása

MTI 2015. március 31., kedd 21:05

A jegybank egyértelmű álláspontja az, hogy ha valaki fogyasztói hitelt vett fel, akkor a törvény alapján vonatkozik rá az elszámolás, a pénzügyi intézmény utólagosan nem vizsgálhatja felül azt, hogy milyen célra használta fel az adott fogyasztó a hitelt – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kedden az MTI érdeklődésére. Hozzáteszik, hogy a jegybank már jelezte ezzel kapcsolatos elvárásait a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt. felé.

Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője keddi sajtótájékoztatóján teljes körű vizsgálat megindítására kérte az MNB-t a Lombard Lízing Zrt. ügyében, mert szerinte a cég nem tartja be a bankok elszámoltatásával kapcsolatos törvényt. A Magyar Nemzet kedden írt arról, hogy csaknem egy tucat adós kereste meg a lapot azzal, hogy autóhitelük után nem akar elszámolni velük a Lombard. A pénzintézet ezt azzal indokolja, hogy az adósok egy csoportja nem tartozik az elszámolási törvény hatálya alá, mivel nem minősülnek fogyasztónak.

Az MNB az MTI-hez eljuttatott írásos válaszában közölte: a Lombard Pénzügyi és Lízing Zrt.- ügyében a jegybank más forrásokból már korábban értesült a problémáról. Az MNB felhívta a Lombard Lízing figyelmét arra, hogy nem tehet egyoldalú megállapításokat, hanem – ha tényleg elmaradt korábban a hitel besorolása – csak az érintett ügyfelek bevonásával, közösen állapíthatja meg, hogy milyen minőségben történt a hitel felvétele. A jegybank kötelezte a lízingcéget: tegyen közzé tájékoztatást arra vonatkozóan, hogy a felmerült problémák miatt az ügyfeleknek milyen jogorvoslati lehetőségeik vannak, aminek a társaság eleget is tett.

A közlemény szerint a lízingcég több ügyfelénél utólagosan kívánta minősíteni a hitelszerződéseket, így valószínűsíthetően fogyasztói kölcsönökről azt állapította meg, hogy azok vállalkozói hitelek. A Lombard Lízing ezen kívül nem vette nyilvántartásba a szerződéskötések idején, hogy az ügyfelek fogyasztói vagy nem fogyasztói hitelt vettek fel. Emiatt a pénzintézet a hitel tárgya, a finanszírozás célja – például az adott gépjármű jellemzői – alapján próbálta meg egyes ügyfeleivel szemben egyoldalúan, visszamenőleg kimondani, hogy nem fog elszámolni velük, mert a társaság szerint valójában vállalkozóként vettek fel hitelt – írja a jegybank.

Az MNB kiemelte: minden olyan esetben határozottan fellép, amikor a jogszabály alapján a hitelintézeteknek vagy pénzügyi vállalkozásoknak végre kell hajtaniuk az elszámolást, ám ezt nem teszik meg. A jegybank jelenleg 308 pénzügyi intézménynél folytat témavizsgálatot arra vonatkozóan, hogy az érintett piaci szereplők jogszerűen végzik-e el a jogszabályok által előírt elszámolási, forintosítási feladataikat.

Galamuscsoport

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Egyszeri tételek növelték az MKB Bank tavalyi veszteségét

vas jún 23 , 2019
MTI 2015. március 31., kedd 20:23 Egyszeri tételek növelték meg az MKB Bank veszteségét tavaly. A pénzintézet gazdálkodása azonban stabil és szerkezetének átalakításával, portfóliójának megtisztításával az idén fordulópontra hozza mérlegét, jövőre pedig már nyereséget tervez elérni – tájékoztatta kedden közleményben az MKB Bank az MTI-t. Az MKB Bank a 2014-es […]
MKB Ban