Egy társasházban is fontos megfelelő tűzvédelmi intézkedéseket és eszközöket alkalmazni a lakók biztonsága érdekében. A megfelelő típusú tűzoltó készülék kiválasztása itt is a tűz típusától, az épület méretétől és a lakók számától függ. Általánosságban véve az alábbi típusú tűzoltó készülékeket ajánlott alkalmazni egy társasházban:

  1. Habkészülék (ABF tűzoltó készülék): A habkészülék hatékony megoldás lehet olyan helyeken, ahol a szilárd anyagok (pl. fa, textília) tűzveszélyt jelenthetnek. Társasházakban gyakran előfordulhat, hogy például a folyosókon vagy közös területeken olyan anyagokat használnak, amelyek könnyen lángra kapnak.
  2. Szén-dioxid (CO2) oltókészülék: A CO2 oltókészülék hasznos lehet olyan területeken, ahol elektromos berendezések találhatók vagy olyan helyzetekben, amikor folyékony anyagok (pl. olajok) okozhatnak tüzet.
  3. Por oltókészülék: A por oltókészülék sokoldalú megoldást nyújthat, mivel alkalmas szilárd és folyékony anyagok elleni oltásra is. Társasházak esetében általános készüléknek tekinthető, mivel különböző típusú tüzekhez használható.
  4. Automatikus tűzoltó rendszer: Nagyobb társasházak esetén fontolóra vehető egy automatikus tűzoltó rendszer telepítése, amely a tűz érzékelését követően automatikusan beavatkozik. Ilyen rendszer lehet például sprinklerrendszer, amely vízzel oltja az égést.
  5. Füstérzékelők és riasztórendszerek: További fontos elemek a társasházak tűzvédelmében a füstérzékelők és riasztórendszerek. Ezek időben értesítik a lakókat, ha füst vagy tűz keletkezik, lehetővé téve számukra, hogy időben cselekedjenek.
  6. Evakuációs terv és kijáratok: Egy társasházban elengedhetetlenül fontos egy jól kidolgozott evakuációs terv és a megfelelő kijáratok megléte. Ezek biztosítják, hogy a lakók gyorsan és biztonságosan elhagyják az épületet szükség esetén.

Az eszközök kiválasztásakor érdemes az épület sajátosságait és a lakók szokásait is figyelembe venni, és lehetőség szerint konzultálni tűzvédelmi szakemberrel vagy hatóságokkal, hogy biztosan megfelelő eszközöket válasszanak a helyzetnek megfelelően.