A légtisztító alapvetően az allergiás és asztmás embereknek hoz könnyebbséget, de azoknak is jót tesz, akik csökkent immunitással rendelkeznek. A légtisztító hatékonyan bánik el minden olyan szennyeződéssel, porral, pollennel, amelyek allergiát okoznak. Hogyan és mi alapján válasszunk légtisztítót a lakásunkba és melyik lesz számunkra az ideális?

Kiknek van szüksége légtisztítóra?

Alapvetően mindenkinek, hiszen minden ember számra lényeges, hogy tiszta levegőt lélegezzen be, márpedig a lakásban lehetnek olyan szennyeződések, amelyek légúti irritációt, allergiát okozhatnak. Az immunbetegek, a kisgyermekek számára is alapvető, hogy semmi se irritálja a légzőszervüket és még a dohányosok számára is nagyon hasznos, hiszen a cigarettafüst negatív hatást gyakorol a tüdő egészségére. A levegőben nagyon sok, szabad szemmel nem látható, úgynevezett allergén anyag száll. Ilyen a por, a pollen, az atkák és a különféle méreganyagok. A légtisztítók nem csak ezekkel a kellemetlen betolakodókkal bánnak el, hanem a penésszel, a gombákkal, a baktériumokkal és a vírusokkal is. Akkor is hasznos egy ilyen berendezés a lakásban, ha ott túlságosan száraz a levegő, de akkor is előnyös lehet, ha a füstszagot szeretnénk a lakásunkban semlegesíteni. Az Alza webáruházban sok légtisztító típus közül válogathatunk.

Allergiás vagyok, milyet válasszak?

Az allergiában szenvedő személyeknek a Hepa szűrővel ellátott berendezés javasolt. Ha pedig a baktériumoktól és a vírusoktól szeretnénk megszabadulni, az UV lámpával ellátott légtisztító lehet az ideális választás.

Dohányzom, melyik a legjobb légtisztító számomra?

Azok, akik dohányoznak, kétfajta légtisztító is hasznos lehet számukra, azaz az ionizátoros és a szénszűrős légtisztító. A dohányfüst alaposan beszívódik a bútorok kárpitjába és még a falakon is érezni lehet a cigarettafüst kellemetlen szagát. Azonban ez a kétfajta légtisztító hatékonyan távolítja el a nemkívánatos szagokat a bútorokból és a falakból is.

Légtisztítók speciális funkciókkal, tulajdonságokkal

Ma már párásító funkcióval ellátott légtisztítók is megtalálhatók a piacon. Ezek megszüntetik a lakás száraz levegőjét. Mai stresszes, rohanó világunkban sokan szenvednek a stressz miatt. Egy ionizátoros légtisztító nem csak a stressz oldásában lehet a segítségünkre, hanem a fáradtság minimalizálásában is. Ha sokat idegeskedünk, érdemes egy ilyenbe beruházni.

Zajos, akkor nem kell!

Sok háztartási berendezésnek, eszköznek van egy minimális zajszintje, ami összeadódik és bizony ez gátja lehet a nyugodt pihenésnek. Légtisztítók közül is vannak zajosabbak, de ha egy elektrosztatikus szűrővel ellátottat választunk, akkor kellemes meglepetés érhet bennünket, hiszen egy ilyen légtisztítónak nagyon alacsony a zajszintje.

Csak levegőt tisztít?

A légtisztítók többsége többféle funkcióval is rendelkezik. Ilyen funkció lehet a digitális kijelző, az időzítő, a teljesítményszabályozó, a légkör minőségének érékelője. További funkciók: gyermekzár, éjszakai mód, automata mód, távirányítási funkció, szűrőcsere jelző.

A fotó forrása:
LightField Studios / Shutterstock.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.