Az első és legfontosabb kérdés mindig az, hogy szakemberrel végeztessék el a tisztítást vagy otthon egyedül kezdjenek hozzá. Az a dilemma is felmerül, hogy milyen rendszerességgel érdemes a klímaberendezéseket tisztítani. Ezek a döntések a klíma fajtájától és a használatuk rendszerességétől is függ, de az biztos, hogy évente egyszer mindenképpen el kell végezni ezt a folyamatot. Ezzel elkerülhetik a készülék meghibásodását, és meghosszabbíthatják az optimális működés élettartamát is. Ha biztosra szeretnének menni, akkor ezeket a munkálatokat bízzák szakemberre. Ez lehet a legelőnyösebb megoldás is, hiszen így bizonyosan minden szakszerűen lesz megoldva. Természetesen költséghatékonyabb módszereket is választhatnak, esetleg, ha éreznek hozzá affinitást, akár saját maguk is elvégezhetik. Ilyenkor persze mielőtt belekezdenek a tisztítás precíz folyamatába, mindenképpen érdemes kellő tájékozottságot szerezni ezen a téren. Olvassanak vagy kérdezzenek utána, hogy milyen részeket lehet otthon is, házilag tisztítani, és milyen speciális tisztítószereket vagy eszközöket használhatnak, ha hatékonyak szeretnének lenni, és nem szeretnének többet ártani a készüléknek, mint ami esetleg fennáll. A tisztítás célja leginkább a nedves felületeken megtelepedő kórokozók eltávolítása, elpusztítása. Ezzel is megelőzve bármilyen fertőzés vagy betegség kialakulását a környezetükben. Mindig az egészség megőrzése a legfontosabb szempont, de a készülék élettartamának meghosszabbítása sem elhanyagolható szempont.

A következő lépésekben felsoroljuk, hogyan is sajátíthatják el az otthoni klímatisztítás fortélyait. Készítsenek oda maguk mellé minden kelléket, amelyre a munka folyamán szükség lehet. A legfontosabb dolog, hogy minden alkalommal csak és kizárólag teljesen áramtalanított készüléket kezdjenek el tisztítani. Ez a balesetek elkerülése érdekében nagyon hasznos. Az áramütés nem túl kellemes élmény.

A beltéri egységben először a szűrőket érdemes kitisztítani. Ehhez el kell távolítani a berendezés külső fedőlapját, és utána hozzáférnek a porszűrőhöz. Vegyék ki óvatosan a szűrőt és a mögötte lévő hőcserélő szerkezet lamelláit fújják be az erre a tisztításra speciálisan megvásárolt klímatisztító spray-vel, és körülbelül húsz-harminc percig hagyják állni rajta, hogy a kellő hatásfokot elérjék. Fontos, hogy úgy fújják be ezt a területet, hogy az elektromos alkatrészekre ne kerüljön belőle, mert az meghibásodáshoz vezethet. Többfajta klímatisztító vegyszer is vásárolható, amelynek a leírása tartalmazza, hogy mennyi a hatóideje, és hogy a befújás után le kell-e mosni a befújt területről vagy pedig nem. Ha igen, akkor ezt egy teljesen tiszta vízzel megtöltött szórófejes flakonból is megtehetik, vagy gőztisztítóval még hatékonyabb eredményt érhetnek el. Hiszen erejénél fogva nem csak lemossa a vegyszert, hanem ki is fújja a kezelt területről, és még a lamellák közötti részeket is szárítja.

Ameddig a hab végzi a saját dolgát, addig az eltávolított szűrőt szappanos vízzel alaposan átmoshatják. Miután elkészültek, utána tiszta vízzel teljesen öblítsék ki, és nagyon fontos, hogy teljesen szárazra kell megszárítani a szűrőt. Ma már vannak olyan szűrők is, amelyeket nem szabad semmilyen módon sem mosni, mert a vegyszer vagy a víz tönkreteheti. Ezért ennek is fontos utánanézni a tisztítás megkezdése előtt. Ha készen vannak a szűrővel helyezzék vissza a helyére, és a fedőlapot helyezzék vissza. Érdemes a készülék külső részét is letörölgetni, hogy az ott megült por, ne tudjon beleszállni a készülékbe. Ezt bármikor megtehetik másfajta takarítás nélkül is. Amikor újra bekapcsolják a berendezést, akkor előfordulhat, hogy pár percig a klímatisztító spray hatása miatt, furcsa illatú levegőt fog fújni a készülék, de ez hamar meg fog szűnni, és utána újra a friss levegőt fogják érezni. Ezt a tisztítást nyáron a nagy melegben akár többször is elvégezhetik, ha van rá idejük. Ez az egészségük megérzése érdekében is fontos lehet. Azt ne felejtsék el, hogy egy teljes körű karbantartást, amely minden fertőző, lerakódott baktériumtól, gombától megtisztítja a klíma belsejét, még ott is, ahová önök nem férnek hozzá, házilag nem tudják elvégezni, ezért a nagy meleg előtti karbantartásra érdemes szakembert hívni. Utána a kisebb tisztítást már a leírtak alapján elvégezhetik.

Nem csak a beltéri egységet lehet megtisztítani, hanem a kültéri egységet is ugyanilyen fontos, még ha nem is kell olyan sűrűn, mint a bent használt készüléket. Akár egyszerre is elvégezhetik a két készülék alkalmi tisztítását. A kültéri eszközön valamivel egyszerűbb ezt a munkát elvégezni. A legelső és legfontosabb dolog itt is az áramtalanítás, mielőtt nekiállnak a takarításának. Ezután egy erős szívású porszívóval a kondenzátor fal felőli oldalát porszívózzák le. A nagy szívóerővel rendelkező porszívóval alaposabban el tudják távolítani a felhalmozódott port és az egyéb szennyeződéseket.

Fontos, hogy mindig mérjék fel, mennyire képesek „ügyetlenkedés” nélkül megoldani ezeket a tisztítási folyamatokat, hiszen a klímaberendezések elég érzékeny szerkezetek, így, ha nem elég óvatosak, könnyen okozhatnak kárt is a készülékben. A weboldalakon vagy egy cikkben leírtak alapján szerzett alkalmi tudás nem minden esetben elég a pontos, precíz tisztításhoz. Azt is érdemes átgondolni, hogy az érvényes garancia megtartásához csak klímaszerelő végezheti a karbantartási munkálatokat.

Klímatisztító spray-ket a klímaáruházak weboldalairól általában könnyen beszerezhetnek. Azt azért tegyük hozzá, hogy a lakossági felhasználók számára nem biztos, hogy elérhetőek azok a vegytisztító eszközök, amelyekkel a profi szakemberek végzik a munkájukat. Összetevőik különbsége által a hatékonyságuk sem egyforma.

Összességében nagyon csábító és költséghatékony megoldás az otthoni klíma tisztítás, de azért van benne kockázat.