gravel bicikli

A kerékpárok terén sokan keresik az univerzális megoldásokat. Ennek apropójaként érdemes megismerkedni a gravel bicikli kialakításával, stílusával, ami alapján kijelenthető, hogy ez nemcsak egy célzott kerékpáros rétegnek lett tervezve, hanem sokkal szélesebb felhasználói csoportnak. Amint tudjuk, az MTB a hegyekbe, kemény terepre való, a trekkingel túrázunk, az országútival pedig hasítjuk az aszfaltot és nem térünk le arról, a városi bicikli elnevezése pedig szintén önmagáért beszél.

Akkor mi fán terem a gravel bicikli? Átmenetet képez és nagy hasonlóságot mutat az országúti és a cyclocross bringák között, annyi különbséggel, hogy a váz geometriáján változásokat eszközöltek. Mivel elsősorban nem egy sporteszköz, ezért kényelmesebb a fent említett két modellnél, ami a testtartásból fakad. Kevésbé kell előre dőlt testhelyzetben tekerni a gravel bicikli nyergében, amiben a laposabb villaszög is szerepet játszik. A széles külsők, a fokozatok száma és az áttételek lehetővé teszik a gyors haladást, ugyanakkor a könnyebb mászást nehezebb terepen.

A gravel kavicsot, murvát, sódert jelent. Ebből pedig egyértelműen az következik, hogy megállja a helyét az ilyen terepen. Szintén koskormánnyal szerelik fel ezeket a bringákat, amelyek rendszerint szélesebbek, mint a hagyományos cyclocross bringáké. Továbbá, a vázon olyan szemeket találunk, amelyek lehetővé teszik a csomagtartó felszerelését, ezért egy hosszabb túra sem akadály a gravel bicikli nyergében. Ez a bringa azok választása, akik szeretnek komfortosan, tempósan, hosszú szakaszokon tekerni és új helyeket fedeznének fel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.