MKB BanMKB Ban

MTI 2015. március 31., kedd 20:23

Egyszeri tételek növelték meg az MKB Bank veszteségét tavaly. A pénzintézet gazdálkodása azonban stabil és szerkezetének átalakításával, portfóliójának megtisztításával az idén fordulópontra hozza mérlegét, jövőre pedig már nyereséget tervez elérni – tájékoztatta kedden közleményben az MKB Bank az MTI-t.

Az MKB Bank a 2014-es évet a magyar számviteli szabvány szerint (MSZSZ) 43,160 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a 2013-as 6,034 milliárd forint adózás előtti veszteség után. A nemzetközi számviteli szabvány szerint (IFRS) a 2014-es adózás utáni eredmény 148,110 milliárd forint veszteség lett az előző évi 122,200 milliárd forint veszteséggel szemben.

Az MKB Bank tavalyi pénzügyi eredményét – más pénzintézetekhez hasonlóan – egyedi tételek terhelték meg, egyebek között a főként az ingatlanszektorhoz köthető, nem teljesítő hitelek után elszámolt céltartalék, valamint a devizaalapú hitelek elszámolásának és forintosításának többletterhei.

A rendkívüli tételek leszámításával az MKB pénzügyi és üzleti fundamentumai stabilak: az MSZSZ szerinti bruttó eredmény tavaly 14 milliárd forinttal, 87,35 milliárd forintra emelkedett. A bank önfinanszírozóvá vált azáltal, hogy a hitel/elsődlegeses források mutató (LTPF) a 2013-as 110-ről tavaly 99 százalékra mérséklődött.

Az MKB Bank tőkehelyzete továbbra is stabil: konszolidált tőkemegfelelési mutatója az elkönyvelt veszteségeket követően 2014-ben 14,09 százalék lett, magasabb a 2013-as év végi 11,82 százaléknál.

Lakossági ügyfeleinek számát a bank 2014-ben 16 ezerrel növelte és egy év alatt megduplázni a lakáshitelezés volumenét. A pénzintézet tavaly az MSZSZ szerinti működési költségszintjét az inflációt meghaladó mértékben, nominálisan 5,1 százalékkal szorította lejjebb.

Az MKB Bank az idén is folytatja a jövedelmező üzletágak megerősítésére, a működési hatékonyság javítására tett erőfeszítéseit. Szerkezetátalakítással és portfoliójának megtisztításával az idén fedezeti pont körüli eredményt, jövőre pedig már nyereséget tervez elérni az MKB Bank.