Egyszeri tételek növelték az MKB Bank tavalyi veszteségét

MTI 2015. március 31., kedd 20:23

Egyszeri tételek növelték meg az MKB Bank veszteségét tavaly. A pénzintézet gazdálkodása azonban stabil és szerkezetének átalakításával, portfóliójának megtisztításával az idén fordulópontra hozza mérlegét, jövőre pedig már nyereséget tervez elérni – tájékoztatta kedden közleményben az MKB Bank az MTI-t.

Az MKB Bank a 2014-es évet a magyar számviteli szabvány szerint (MSZSZ) 43,160 milliárd forint adózás előtti veszteséggel zárta a 2013-as 6,034 milliárd forint adózás előtti veszteség után. A nemzetközi számviteli szabvány szerint (IFRS) a 2014-es adózás utáni eredmény 148,110 milliárd forint veszteség lett az előző évi 122,200 milliárd forint veszteséggel szemben.

Az MKB Bank tavalyi pénzügyi eredményét – más pénzintézetekhez hasonlóan – egyedi tételek terhelték meg, egyebek között a főként az ingatlanszektorhoz köthető, nem teljesítő hitelek után elszámolt céltartalék, valamint a devizaalapú hitelek elszámolásának és forintosításának többletterhei.

A rendkívüli tételek leszámításával az MKB pénzügyi és üzleti fundamentumai stabilak: az MSZSZ szerinti bruttó eredmény tavaly 14 milliárd forinttal, 87,35 milliárd forintra emelkedett. A bank önfinanszírozóvá vált azáltal, hogy a hitel/elsődlegeses források mutató (LTPF) a 2013-as 110-ről tavaly 99 százalékra mérséklődött.

Az MKB Bank tőkehelyzete továbbra is stabil: konszolidált tőkemegfelelési mutatója az elkönyvelt veszteségeket követően 2014-ben 14,09 százalék lett, magasabb a 2013-as év végi 11,82 százaléknál.

Lakossági ügyfeleinek számát a bank 2014-ben 16 ezerrel növelte és egy év alatt megduplázni a lakáshitelezés volumenét. A pénzintézet tavaly az MSZSZ szerinti működési költségszintjét az inflációt meghaladó mértékben, nominálisan 5,1 százalékkal szorította lejjebb.

Az MKB Bank az idén is folytatja a jövedelmező üzletágak megerősítésére, a működési hatékonyság javítására tett erőfeszítéseit. Szerkezetátalakítással és portfoliójának megtisztításával az idén fedezeti pont körüli eredményt, jövőre pedig már nyereséget tervez elérni az MKB Bank.

Galamuscsoport

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Vízvezeték szerelés Budapesten rövid határidővel

pén Júl 5 , 2019
A mindennapok során gyakran adódnak olyan problémák a háztartásban, amikor azonnali közbelépésre van szükség. Többek között ilyen a mosógéppel, bojlerrel, WC tartállyal, csőhálózattal kapcsolatos feladatok elvégzése is, hiszen sok esetben átmenetileg nélkülözni kell a vízhasználatot. Ha belegondolsz, szinte majdnem minden tevékenységhez kell a víz: mosakodáshoz, fürdéshez, főzéshez, mosogatáshoz, takarításhoz, WC […]
vizszerelo