A marketing tevékenység hatalmas változáson esett át az elmúlt években-évtizedekben, s elmondhatjuk, hogy napjainkban a tartalommarketing az egyik legnagyobb aduász a vállalkozások kezében, hiszen minőségi, releváns tartalmak megosztásával elnyerhetik a célcsoport bizalmát és szimpátiáját, ami sokkal hatékonyabb mód a vevőszerzésre, mint az erőszakos reklámok nyomatása. A legnépszerűbb kontent típus ma a videó. Ebből a cikkből megtudhatod, miként profitálhatsz a videó készítésből, és hogy milyen videótípusokat érdemes készítened!

Amikor bármiféle tartalomgyártásba vágod a fejszédet, az első és legfontosabb kérdés, amit végig kell gondolnod, az ugyanaz, mint amit termékpalettád vagy szolgáltatáslistád megtervezése során mérlegelned kell: mire van igény?

Ha megfigyeled a mai médiafogyasztási szokásokat (megnézheted a hivatalos statisztikákat, vagy csak a saját, szűkebb környezetedet), azt fogod látni, az emberek gyorsan, egyszerűen és szórakoztató módon szeretnének információkhoz jutni.

Mit jelent ez? Például azt, hogy ahelyett, hogy végigolvasnának több oldalnyi száraz, szöveges leírást egy termékről, szívesebben nyitnak meg egy néhány perces termékbemutató videót, amelyben akár működés közben is láthatják az adott terméket, ráadásul nem kell a saját fantáziájukra és a szövegértésükre támaszkodniuk, mivel a megértést vizuális és auditív hatások is támogatják.

A multimédia több érzékszervre is hat egyidejűleg, s még az érzelmeinket is képes befolyásolni!

Ennek köszönhetően a videó készítés egy óriási lehetőség a vállalkozások számára, hogy erősítsék a márkájukat, ismeretségre és magasabb konverizószámra tegyenek szert.

A feladatod tehát egyszerű: készíts videókat olyan témákról, amelyekkel megválaszolod a legfontosabb kérdéseiket, vagy segítesz megoldani a legégetőbb problémáikat!

Top videótípusok cégeknek

Termékbemutató, összehasonlító és unboxing videó

Ezekkel a videós műfajokkal könnyedén növelheted az eladásaidat, hiszen a termékbemutató, az összehasonlító és az unboxing videók az „én is ilyet akarok” érzést váltják ki a nézőkből. Felkeltik az érdeklődésüket, s vágyat ébresztenek a bemutatott termék (vagy szolgáltatás) iránt.

A termék- vagy szolgáltatásbemutató videók általában egyetlen terméket mutatnak be, míg az összehasonlító videók vagy egy gyártó különböző modelljeit, vagy eltérő cégek azonos funkciójú termékeit hasonlítják össze, a különbségekre helyezve a hangsúlyt.

A „kicsomagolós”, azaz unboxing videók pedig főként az intuitív vásárlások számát képesek növelni oly módon, hogy a videós megosztja a nézőkkel az új termékkel való találkozás örömét és izgalmát, meghozva ezzel mások kedvét is annak megszerzésére.

Image videó készítés

Mit írtuk, nagyobb eséllyel éred el a vágyott üzleti sikereket, ha erőszakos reklámok helyett arra helyezed a hangsúlyt, hogy szimpatikussá, megbízhatóvá, szerethetővé válj a célcsoport számára.

Erre kiváló eszköz az cégbemutató, vagy image videó, amellyel egyszerűen elnyerheted potenciális vevőid bizalmát és lojalitását, hogy végül a vásárlóiddá váljanak.

Rendezvényvideó

Az image videóhoz hasonló célokat érhetsz el a rendezvényvideóval, ráadásul egy ilyen kontent employer branding (vagyis munkáltatói márkaépítés) szempontjából is kedvező hatásokat válthat ki.

A rendezvényvideó megörökíti a cég legfontosabb eseményeit, ezáltal erősíti a meglévő kollégák elköteleződését, és segít abban, hogy munkaadóként vonzóbb legyen a vállalatod az álláskeresők számára.

Persze, a felsoroltakon túl számos videótípus létezik, amelyek segíthetnek marketing céljaid elérésében. Ilyen az oktatóvideó, a listázó vagy folyamatot bemutató videó, a szakértői interjú – és még folytathatnánk a felsorolást.

Ami nagyon fontos, hogy csak és kizárólag profi, minőségi tartalmakat ossz meg, hiszen egy silány minőségű, gagyi eszközökkel felvett film többet árt, mint használ!

Ezt a problémát orvosolhatod videó stúdió bérléssel, így nem kell beszerezned a videózáshoz szükséges, költséges kellékeket. De dönthetsz úgy is, hogy az egész feladatot átadod egy rutinos marketing ügynökségnek, akik magas minőségben készítik el helyetted a videókat.